Manual d'instal·lació i configuració del client per xat de veu Mumble

 

 

Manual d'instal·lació i configuració del client per xat de veu Mumble

 

Índex de continguts

El Mumble és un programa lliure i de font oberta per a comunicació per veu de baixa latència i excel·lent qualitat d'àudio.
 

Descàrrega i instal·lació

 

=== Gnu/Linux ===

Ubuntu: 
 
sudo aptitude install mumble
 
Fedora: 
 
su -c "yum install mumble"
 
 
També podeu emprar programes gràfics com el Synaptic o el Centre de programari de l'Ubuntu per a instal·lar-lo.
 
=== Windows ===
 
La última versió (estable) del Mumble la podeu descarregar d'aquí: http://mumble.sourceforge.net
 
=== Mac OSX ===
 
El podeu aconseguir també a: http://mumble.sourceforge.net
 
 

== Execució inicial i configuració ==

 

=== Configuració d'accés ===

 
 
 
Cal que poseu el vostre nom d'usuari a l'últim camp
 
 

=== Certificats i configuració de l'àudio ===

 
Durant la primera execució del Mumble, podreu configurar els paràmetres de l'àudio del programa. La nova versió del programari (1.2.X) té un assistent de creació de certificats, el qual us ajudarà en aquesta tasca que servirà per a que el servidor (veuip.pirata.cat) us identifiqui. Assegureu-vos de fer-ne una còpia de seguretat (pendent veure com...)
 
Pas 1- Aquest pas és purament informatiu. Podeu prémer la tecla endavant sense més. 
 
 
Pas 2- En aquest no haureu de modificar cap valor en condicions normals. En tot cas, si us fallés l'àudio un cop acabada la configuració podeu tornar-hi i modificar-ne el que calgui.
 
 
Pas 3- Aquí intentarem reduir la latència (la demora entre que parleu i els altres reben la veu) al màxim. Moveu l'indicador de la barra tant a l'esquerra assegurant-vos de que la locució que sentiu no s'entretalla ni perd qualitat.
 
 
Pas 4- En aquesta pantalla podeu regular la sensibilitat del micròfon per aquest programa. Deixeu les valors com estan i modifiqueu-los només en el cas de que no funcioni com cal un cop acabada la configuració.
 
Pas 5- Configureu la tecla, o combinació de tecles, que voleu emprar per al "Push to talk" (prémer per a parlar). Ha de ser una combinació de tecles que no empreu per a res més. Als linuxaires ens va perfecte per aquesta tasca la tecla "Windows" dels teclats, que la tenim de decoració ;)
 
Pas 6- En aquest pas és important que verifiqueu que teniu marcada l'opció assenyalada amb la fletxa. De no fer-ho així, totes les notificacions que emeti el programa les sentireu per l'àudio amb veu sintetitzada (és un ajut pels discapacitats visuals)
 
Pas 7- Un cop configurat l'àudio, podreu connectar-vos al servidor. Per a fer-ho us demanem que empreu auriculars amb micròfon, ja que en cas contrari serà molt complicat mantenir una qualitat suficient en l'àudio de la conversa.
Un cop acabat tot això, ja podreu connectar-vos al servidor
 
Pas 8- Quan hi sigueu connectats podreu entrar a la sala que volgueu fent-hi doble clic al damunt o arrossegant el vostre nom d'usuari a sobre el seu nom.
 
Pas 9- Per verificar que en prémer la tecla que heu configurat al "Press to talk" funciona correctament, veureu que quan la boca que hi ha al costat del vostre nom d'usuari es posa vermella, significa que esteu emetent àudio. Quan deixeu de prémer-la, s'ha de posar de color gris. Si es manté de color vermell, tant si premeu com si no, vol dir que alguna cosa no teniu bé. Reviseu la configuració.